De vijf geboden van een productieve brainstorm

Voordat je aan je brainstorm begint is het belangrijk om de vijf regels voor een productieve brainstorm in acht te nemen. Iedere deelnemer moet deze regels te respecteren, dus breng het hele brainstormteam op de hoogte aan het begin van de sessie.

Een brainstorm zal maar productief zijn als iedereen deze vijf spelregels toepast. Duid iemand van je team aan om hier streng op toe te zien.

Verzamel zo veel mogelijk ideeën, ongeacht hoe buitensporig of vergezocht ze zijn.

Ga voor kwantiteit, niet voor kwaliteit. Naarmate de brainstorm vordert zal de kwantiteit leiden tot kwaliteit. Hoe meer ideeën, hoe beter! Zo zal je anderen aanzetten tot het vinden van nieuwe ideeën. In de divergerende fase wordt alles als idee aanvaard. Het is pas in de volgende fase dat we de ideeën gaan beoordelen. Lees hier meer over de fases van een brainstorm (link naar blogpost).

Als je team is samengesteld uit eerder introverte mensen, raden we aan om te brainwriten (link naar blog) eerder dan te brainstormen. In de plaats van dat iedereen zijn ideeën hardop zegt, schrijft hij ze op.

Behandel alle ideeën gelijk, om het even van wie ze komen of hoe onrealistisch ze lijken.

Vel geen oordelen over de ideeën. Beoordeel de ideeën niet tijdens de divergerende fase van de brainstormsessie. Slechts in een later stadium, de convergerende fase, voer je een analyse uit en kies je de beste ideeën uit.

Als je team is samengesteld uit kritische/oordelende mensen, raden we ook aan om te brainwriten. Zo kan iedereen zijn of haar ideeën opschrijven zonder kritische blik van de anderen.

Bouw verder op de ideeën van anderen.

Denk verder op de ideeën van anderen en laat ze je inspireren. Bedenk bijvoorbeeld alternatieven voor de ideeën van je collega’s.

Neem voldoende, maar niet te veel tijd voor de brainstormsessie. Trek per sessie minstens twee uur uit.

Het is beter om verschillende korte sessies van ongeveer twee uur in te lassen dan één te lange sessie. Op die manier komen de deelnemers met frisse energie naar de volgende brainstormsessie en krijgen ze de tijd om dieper na te denken over ideeën.

Zorg ervoor dat iedereen zijn smartphone, tablet en laptop uitschakelt.

Schakel alle computers, tablets en smartphones uit. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding zodat de deelnemers zich volledig op de brainstorm kunnen focussen. Bovendien geeft het de indruk dat je niet geïnteresseerd bent in de ideeën van de anderen.

Is iedereen op de hoogte van de regels? Heb je iemand aangeduid die toeziet op de toepassing van de regels? Bekijk dan hier het materiaal dat je nodig hebt voor je brainstorm en let the games begin.

Vertel ons wie jij bent en hoe we jou kunnen helpen.

Boek een brainstorm sessie