Brainwriting

Voel jij je ook soms geremd bij een brainstorm? Wel, je bent niet de enige. Het uiten van kritiek is een dooddoener voor het creatieve proces tijdens een brainstorm. Om dat te voorkomen kan je aan brainwriting in de plaats van brainstorming doen.

Bij brainwriting schrijven alle deelnemers hun ideeën op in plaats van dat ze die hardop zeggen. Zo kunnen ook de meer introverte deelnemers hun ideeën naar voren brengen en zullen deelnemers minder de neiging hebben om in één richting te denken. Het gebeurt namelijk vaak dat deelnemers blijven denken in de richting van het eerst gegeven idee.

Voordelen brainwriting

Er zijn verschillende andere situaties waarin een brainwriting beter is dan een brainstorming:

  • Wanneer je brainstormt in een grote groep zullen er deelnemers zijn die stilvallen omdat ze niet graag in de spotlight staan of deelnemers zijn die zich niet meer kunnen concentreren.
  • Wanneer je laag staat in de hiërarchie, bijvoorbeeld als stagiaire, zal je je misschien ook geremd voelen om je ideeën naar voren te brengen.
  • Wanneer niet iedereen tegelijk op dezelfde moment aanwezig kan zijn, kan je online brainwriten.

Brainwriting in drie stappen

  1. Iedere deelnemer noteert zijn of haar ideeën. Zet hier een ideeënminimum of een tijdslimiet op.
  2. Verzamel alle ideeën en lees ze hardop voor of schrijf ze op een whiteboard/flip-over/papier.
  3. Voer stap 1 en stap 2 opnieuw uit. Laat je inspireren door de andere ideeën. Blijf deze stap herhalen totdat je voldoende ideeën hebt verzameld.

6-3-5-methode

Brainwriting wordt ook wel de 6-3-5-methode genoemd. Hierbij zijn er zes deelnemers die elk drie ideeën noteren op een papier. Dit papier geven ze door naar een andere deelnemer die vervolgens ook drie ideeën noteert. Dit herhalen ze vijf keer waardoor er in totaal 108 ideeën ontstaan.

Meer technieken

Meer technieken