Het visgraatdiagram, ook wel Ishikawadiagram, 6M-diagram of oorzaak-en-gevolgdiagram genoemd, gebruiken we om de oorzaken van de uitdaging waar je voor staat in kaart te brengen. Een diepgaande kennis hierover is namelijk nodig voor het bedenken van mogelijke oplossingen.
Professor Kaoru Ishikawa ontwikkelde in 1943 het Ishikawadiagram. In die periode werkte hij bij Kawasaki Heavy Industries in Japan waar hij zich vooral bezighield met innovaties op gebied van kwaliteitsmanagement. Gedurende zijn loopbaan merkte hij dat zijn medewerkers moeite hadden met de vele factoren die mogelijk van invloed zijn op een proces. Om al die factoren beter te structureren bracht hij het Ishikawadiagram ter wereld, een eenvoudig en grafisch hulpmiddel om de potentiële oorzaken van een uitdaging overzichtelijk voor te stellen. Het diagram is vooral van toepassing op productieprocessen en hun kwaliteitscontroles, maar tegenwoordig kunnen we dit bijna overal op toepassen.
Tijdens onze brainstormsessies gebruiken we dit model als hulpmiddel om de oorzaken van de uitdaging waar je voor staat visueel weer te geven. Het is belangrijk dat we dit in de eerste fase van de brainstorm, de vraagstelling, uitvoeren, want slechts dan kan je gepaste ideeën bedenken.
Te laat komen op het werk